Lekvár


Lekvár eredete
(Wikipédia)

Szilvalekvár köcsögbenA lekvár olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral, vagy cukor nélkül főzése által jön létre.A lekvár nevét egészen az 1350-es évekig vissza lehet vezetni. A szó a középkori orvosok által használt latin alactuarium (később magyarosodva: liktárium) kifejezésből származik, amely azt a mézes szirupot jelentette, amelybe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket bekeverték, hogy könnyebb legyen bevenni őket.

Termékeinket saját kertünkben termelt zöldségekből és gyümölcsökből főzéssel készítjük,hőkezeléssel tartósítószer mentesen. Készítünk natúr lekvárokat, amik kizárólag csak a gyümölcsöt tartalmazzák, cukorbetegek, gyermekek és egyéb diétát követők számára. Édesítőszerként mézet és nádcukrot használunk.

Lilahagyma lekvárKészítünk különböző csatnikat. A csatni hindi eredetű szó. Zöldségekből és gyümölcsökből fűszerek hozzáadásával készült köret kiegészítő lekvár. Az indiai konyha költeménye, de manapság világszerte készítik. (különböző nemzetek különböző íz kombinációt kreálnak) Európába a gyarmatosítás idején hozták be a britek Angol nyelv területen mindenűt kapható, kis üvegekben, hosszú eltarthatósága miatt olyan mint a lekvár. A csatni sűrű mártás, egyes fajtái pürészerűek, mások inkább dzsemre emlékeztetnek. Elkészítésénél a meglévő gyümölcsök, zöldségek és a fűszerek mellett csak a fantázia szab határt.

Ajánljuk vörös és fehér húsokhoz, halakhoz, pástétomhoz, sajtokhoz, rizottóhoz és szendvicsekbe.

Termékeink felbontás nélkül több évig elállnak,viszont felbontás után hűtőben tárolandók és 5-10 napon belül ajánlott a fogyasztásuk.