A méz

A mézet már az írott történelem kezdeteitől fogva az orvosi könyvek is a legnagyobb elismeréssel említik., és ez a későbbi korokban is megmaradt. A méz mindig is a jólétet a gazdagságot szimbolizálta, emellett pedig életelixírnek számított, amit mind az orvosok, mind a népi gyógyászat igencsak nagyra tartott. A néphit szerint, ha az új házasok küszöbére mézet csepegtetnek, akkor gazdag és édes lesz az életük.

A méz az egyik legértékesebb táplálékunk, hiszen közel 80%-ban szőlő- és gyümölcscukrot, 17%-ban pedig vizet tartalmaz, szacharóztartalma csak néhány százalék. Emiatt nagyon gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, hatásos nemcsak a fáradtság, hanem különböző betegségek leküzdésében is. Ennek ellenére Magyarországon a mézfogyasztás nagyon alacsony, ez a kiváló eledel méltánytalanul háttérbe szorult.

“Gyógyszer”

A méz és már méhészeti termékek (méhpempő, propolisz, virágpor) egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű gyümölcs- és szőlőcukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment és hormonanyagokat tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhetőek a betegségek illetve betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Ez a magyarázata annak, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen versenyek előtt. A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére alkalmas. A vitaminok közül A, B1, B2, B6, C, G, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne. Lefekvés előtt két teáskanál méz nyugodt alvást biztosít. A tapasztalatok szerint, aki mézet használ cukor helyett, az rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti karcsúságunk, vonalaink megőrzését is. A méz nem csak édes, de savas is, szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.

Külsőleg

Ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű hártyát képez rajta, s remekül lepecsételi, fertőtleníti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, mint a nem mézzel kezelt, a seb hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő. A méz kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

Belsőleg

A méz sajátossága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki és nem szaporodnak benne. Erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést, méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot. A méz tizenötször annyi B2 vitamint tartalmaz, mint az alma. Jótékonyan hat a fiatal szervezetre csontképző hatása miatt és remek erősítőszer sápadt, vérszegény, gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék.